Op tablet deze pagina vergroten door met de vingers in een beweging naar links en rechts te vegen
NAAR HET MUZIEK MENU VAN HET NORBERT FOTOALBUM :
KLIK OP DE PLATENHOES VOOR EEN
VEEL GROTERE AFBEELDING VAN DIE HOES !
OLYMPIA

Als hoofdredacteur van het muziekblad "Pick Up" had Norbert al goede relaties met de Heer en Mevrouw Jansens. Mijnheer hield zich vooral bezig met filmproductie en Mevrouw zorgde voor het pla- tenlabel "Olympia" met vedetten als Enny Denita en Willy Lus- tenhouwer. Toen Norbert haar voorstelde om een plaatje voor de K.A.J. te produceren was zij meteen enthousiast, want op zoek naar verjonging van het label. En dat was meteen de geboorte van een nieuw platenlabel "HEY". Vandaar later ook "Hey Meisjes"...

MEISJE UIT SPANJE  (tekst en muziek : Norbert)
Door het venster van een restaurant zag Norbert een mooi meisje door de regenen wandelen. Een leidster van de VKAJ vertelde hem dat het een Spaanse was. Een immigrante die als dienstmeisje voor een mager loontje in Brussel werkte. Norbert heeft op de bange blanke van Willem Vermandere niet gewacht om hierover een song te schrijven.

 

BANGKOK  (tekst en muziek : Norbert)
Aanleiding tot het schrijven en op plaat zetten van dit liedje was het wereldcongres van de K.A.J in Bangkok. Als lid van de nationale werkgroep voor Cultuur en Ontspanning was Norbert hier nauw bij betrokken. In die tijd was Kardinaal Cardijn nog de bezieler van die jonge arbeidersbeweging.

NOOIT MEER (tekst en muziek : Norbert)
Al eens duchtig "op de lappen" geweest", "een stuk in de kraag gedronken" of meer van gelijkaardige uitspattingen die er de volgende morgen al veel beroerder uitzien...Over het gevoel van een naar huis waggelende tiener gaat dit nummer. En over de onvermijdelijke gevolgen die inherent zijn aan een dergelijke toestand. Ook wel "kater" genoemd.

DE LOPENDE BAND (tekst en muziek : Norbert)
Aan de universiteit kwam Norbert in contact met arbeiders be-wegingen zoals de K.A.J. Na een gesprek met Mgr. (later Kardinaal) Cardijn besloot hij lid te worden de "Nationale dienst voor Cultuur en Ontspanning" van de K.A.J. Niet te verwonderen dat hij een nummer schreef en opnam over het moordende werk van arbeiders aan de lopende band.

DROOMBEELD / WAR BEAT (tekst en muziek : Norbert)
Een liefdesliedje dat vertelt over een jongen die smoor verliefd wordt op een meisjes. Het blijkt een "droombeeld" te zijn. Het was echter "War Beat" dat furore maakte. Het was dan ook een van de eerste, zo niet hťt eerste, protestlied tegen de oorlog in Vietnam dat in de lage landen op plaat werd gezongen en enthousiast werd onthaald.

VAAR JE MEE (MIJN LIEFSTE MEISJE)
(tekst en muziek : Norbert)
DE K.A.J. en V.K.A.J. organiseerden een "Verassingsvaart voor verloofden". Een gemengd evenement dat op zijn minst ongewoon was in die tijd. Met een gecharterd schip vaarden de verloofden van Vlissingen naar Antwerpen. Norbert was de "kapitein" die voor de muziek en animatie zorgde. Hij schreef een er een liedje over dat een succesvolle single werd.

BERLIN BERLIN  (tekst en muziek : Norbert)
Na Bangkok hielden de K.A.J. en V.K.A.J. hun volgend wereld- congres in Berlijn. Berlijn was toen nog een verdeelde stad. De "Berlijnse muur" stond symbool voor een land zonder vrijheid (de DDR) en een meedogenloos communistisch regime. Het congres was dus veel betekenend voor vrije jonge arbeiders en arbeidsters. De muur verdween in 1989...

EEN UNIEK COLLECTORS ITEM...
...de enige plaat waarop Norbert NIET zingt. Hij presenteert twee Viet- namese jongeren : Ngo Thi Luyen en de wondermooie en intelligente Dang Van Tri. Het is oorlog in Vietman en de bevolking lijdt honger. Sus Loots, Salesianer missionaris in Vietman, kwam naar Vlaanderen met deze jongeren om de Vlamingen om steun te vragen. Later zou het heel normaal worden dat, om geld in te zamelen, (denk aan de Tsunami en HaÔti) artiesten een plaat uitbrachten.  Met "Rijst voor Viert- nam" was Norbert ook hier zijn tijd ver vooruit. Het plaatje werd op- genomen in de "Olympia" studio in Brussel op initiatief van "Eigen- tijdse Jeugd" en met de steun van de Heer en Mevrouw Jansen van "Olympia" die ook "Hey Records" op de markt brachten.

Phonogram Nederland / Polygram BelgiŽ

De pers en de radio hadden het uitgebreid over Norbert, die met zijn Hey Meisjes en hele Hey-groep voor een nieuw wind in de Vlaamse showwereld. De belangstelling van de platenfirma's kon niet uitlbijven en na een optreden (voor een uitverkochte sporthal in Aalst) waren de heren Moens (van Polygram, BelgiŽ) en Lamy van den Hout (van muziekuitgeverij Primavera) er asl de kippen bij om met Norbert af te spreken bij Philips waar een lucratief contract klaar lag. De finantiŽle zaken liet Norbert over aan zijn roadmanager Arnold. Zelf had hij slecht ťťn voorwaarde : voor zijn eerste Philips plaat eiste hij als ar-rangeur Bert Paige (van o.m. Boudewijn de Groot) of Harry van Hooff (van Armand en vele anderen). Het werd Harry, omdat die toch enkele dagen later voor een bespreking naar Brussel kwam.
Dat die eerste plaat een schot in de roos was bewijst onderstaande pu- bliciteits folder die Polygram naar alle platenzaken stuurde...

'T IS TELAAT  /  LIEVER LIEF (tekst en muziek : Norbert)
Midden in de Sixties en...drugs, sex en rock 'n roll. Een goede muzikant en vriend van Norbert deed er lustig aan mee en er was geen kruid tegen gewassen. Hij overleed trouwens op jeugdige leeftijd. Deze eerste Vlaamse beat song werd niet alleen op familiezenders gedraaid maar ook de "Popbrigade" van Radio 1 (de voorloper van Studio Brussel).

HIT VAN NORBERT
Eind van de sixties was er op BRT 2 een middag-programma waarin alle regionale zenders samen op antenne waren en de muziekproducers samen de "plaat van de week" kozen. Met "'t is te laat" en de B-kant "Liever lief" is Norbert de enige zanger geweest die door het panel twee weken na elkaar werd gekozen met de A- en B-kant van een single.

ZO GAAT DAT VOORBIJ
(C'est comme Áa l'amour)) (muziek : A.Bachung /
Franse tekst : P.A. Dousset / Nederlandse tekst : Norbert)
"Primavera", de muziekuitgeverij van Philips, had de rechten op deze knappe compositie. Norbert de tekst , en Harry van Hooff het arrangement (compleet met harp). Het resultaat was een song veel te goed om commercieel te zijn...

WAAR IS DE TIJD
(Le train ne s'arrÍte jamais)) (muziek : AGeorget /
Franse tekst : P.A. Dousset / Nederlandse tekst : Norbert)
Norbert en Harry van Hooff vormden dit prettig liedje, van de uitgevrij "Primavera",  om tot wat de eerste Vlaamse soul plaat zou genoemd worden. Harry had dan ook in Londen en Hilversum een keur van soul muzikanten verzameld.

 

PAS OP VOOR DE VERF (tekst en muziek : Norbert)
Oorspronkelijk een keiharde rocksong met gitaar riff ŗ la Stones. Protestlied, tegen de in die tijd gewoonte om ieder- een een etiket op te plakken : blauw, geel of rood. ,waren de kleuren van liberalen, katholieken en socialisten. De song bracht een ware rage teweeg op (school)feesten waar men de danspasjes van de Hey meisjes imiteerde...

LIEDJE VOOR MARY- ANN
(muziek Will Tura / tekst Marc Swido / bewerking Norbert)
Will schreef een medlodietje op een tekst van Marc Swido (pseudoniem voor de dichter Marcel Leemans). Gezien de aard van de tekst zei Will aan Norbert  "Dit is meer iets voor u". En hij maakte er een sfeervolle bewerking en.. evergreen van.

LIEDJE VOOR MARY- ANN
(muziek Will Tura, tekst Marc Swido en bewerking Norbert)
Dit poŽtische nummer ontbreekt op geen enkele verzamel LP en Cd van het Vlaamse lied. Maar het werd ook maar liefst VIJF maal als single uitgebracht.

EN DAT VERGEET IK NOOIT (tekst en muziek : Norbert)
Zonder de minste twijfel de meeste verkochte Norbert single en/of compositie. Zowel in Vlaanderen als in Nederland (waar ook Gert Timmerman het opnam) werd het een ware ever-green. Een vertaling scoorde ook in Duitsland. Het nummer is de dank van Norbert aan zijn fans die hem bleven steunen tijdens de periode dat hij zwaar ziek was.

SPROOKJE (tekst : M.Swido / muziek : Norbert)
Weer zo'n brokje poŽzie van dichter  Marcel Leemans (alias Marc Swido). Vooral bij theateroptredens oogstte Norbert hier enorm succes mee : het verhaal van een kindje dat vrolijk op wandel gaat met zijn ballon, die even los laat en in de wolken ziet verdwijnen. Uiteraard een tekst met dubbele bodem.

HEMEL EN AARDE
(Una mano sta scrivendo) (muziek : Giacotto / Italiaanse
tekst : Carucci / Nederlandse tekst : Norbert)
Door Norbert wou Louis Van Rijmenant, die het nummer in uitgevrij had, een dienst bewijzen. Norbert zegt zelf dat dit de grootste miskleun is die hij opnam. Weer met de muziek ver- traagd (de kemel in vaktermen) en dus verlaagd opgenomen.

DE ZEE EN DE ZOMER
(Wait for summer) (muziek : Ben Findon / Engelse en
Nederlandse tekst : Norbert) Het eerste nummer dat als nr. 1 de hitparade van BRT 2 binnen kwam ! Alhoewel de originele muzikale begeleiding een ramp was. Omdat de vertraagde versie van de originele muziekopname bij het inzingen (ver-traagd en dus verlaagd) werd afgespeeld !

Bovenstaande animatie alleen te bekijken als je browser HTML5 ondersteunt ! Bekijk anders de Flash animatie onder deze tekst

PHILIPS ZORGT VOOR UNIEK COLLECTORS ITEM...

Het beste bewijs dat Norbert in die tijd tot de meest verkopende artiesten van Philips behoorde : voor zijn nieuwe single "De zee en de zomer" werd niet alleen een mooie hoes gemaakt, maar ook een plooibare buitenhoes zodat de platenhandel die opvallend in het uitstalraam kon plaatsen. Producer Louis Van Rijmenant drong er op aan dat de opname gebeurde met de door hem aangekochte muziekband. Die was te hoog, en via een ingewikkeld procedť (de kemel genoemd) werd in de studio de begeleidende muziek vertraagd en dus verlaagd weergegeven. Toch werd het een nr. 1 op de Vlaamse hitparade. Voor latere LP's en CD's nam Norbert een betere versie op met een echt orkest als begeleiding !Universal (die het Philips label opkocht) gebruikt tot ongenoegen van Norbert nog steeds de "oude" versie.

Bovenstaande Flash animatie alleen te bekijken als je browser die ondersteunt !

JANOSKA (tekst en muziek : Norbert)
Na de Hongaarse opstand in 1956 waren duizenden Honga-ren naar het Westen gevlucht. Honderden onder hen kwamen in BelgiŽ en voornamelijk in Limburg terecht. Over de lot- gevallen van Janos (Jan) schreef Norbert een liedje. De Hongaar was een grote fan en kwam naar al zijn optreden in Limburg. Janoska betekend dan ook "Jantje" in het hongaars.

GO GO MEISJE  (tekst  en muziek : Norbert)
Dit was weeral een song met inhoud. Een frivool buurmeisje van Norbert was de ster van party's en society feesten. Tot groot genoegen van haar vader. Tot ze in kind verwachtte. Ze verdween uit de circulatie en pleegde abortus. Hierover een liedje zingen was in die tijd op zijn minst gedurfd. De parlando tekst moest dan ook dikwijls aangepast worden....

DANK JE WEL, LIEVE MEID  (tekst  en muziek : Norbert)
Voor de zoveelste singleversie van "Liedje voor Mary-Ann" moest een b-kantje gevonden worden. Norbert trok naar MŻnchen (Duitsland) om dit nummer op te nemen met muzikanten van het James last orkest, waaronder de Bel- gische trompettist Etienne Cap die ook het arrangement schreef. Het werd ook in Duitsland uitgegeven door "Solcade".

Vogue BelgiŽ

Om zijn uitgeverij ook bij andere labels bekend en geliefd te maken liet SylvainTack sommige artiesten en/of nummers op ander platen- labels uitbrengen. Zo kwam, het eerst jaar dat radio Mi Amigo uit- zond,  de nieuwe opname van "Liedje voor Mary-Ann" op het Vogue label terecht. Vogue was een namelijk een goede klant van de radio...

LIEDJE VOOR MARY-ANN
(muziek Will Tura / tekst Marc Swido / bewerking Norbert)
Sylvain Tack kreeg van Phlips wel de toelating maar niet de master band van het nummer. Geen nood, hij liet in zijn grote studio het nummer weer opnemen. Norbert zong en Eddy Govert  leidde het orkest dat krek hetzelfde arrangement als het origineel speelde. Alleen klonk het iets kunstmatiger...

Start / Gnome BelgiŽ

Sylvain Tack kreeg van zijn huisarts te horen dat hij naast zijn stressvolle beroep van wabelfabrikant, best wat ontspanning kon ge- bruiken. Sylvain ging tijdens de weekends naar show optredens kij- ken en werd algauw een grote van van Norbert en zijn Hey Meisjes, die veel optraden in Vlaams Brabant. Niet te verwonderen dat Sylvain, toen hij zijn eigen platenfirma en uitgeverij stichtte, er veel voor over had om van Philips (mits forse betaling) toelating te krijgen plaatjes met en van Norbert op te nemen.

ZOMERMEISJE (GEDURENDE DIE NACHT)
(tekst : Norbert / muziek : P. Severs - W. Tura)
Oorspronkelijk een kerstliedje van Paul Severs werd het door Norbert helemaal bewerkt  in de stijl van "Mary-Ann". Sylvain liet Tura meetekenen voor commerciŽle redenen. Een veel betere versie van het nummer werd later door Norbert op- genomen met als titel "Gedurende die nacht".

DE WERELD VERGAAT
(tekst en muziek : Norbert)
Ongetwijfeld het populairste nummer van de Norbert Show. Norbert zong het in combinatie met "Fire" van Arthur Brown en het hele toneel leek in brand te staan door de speciale licht effecten en kostumering. De fans vroegen telkens weer of Norbert toch zeker dat  "nummer van de duivel" zou zingen.

Meisjelief, CHA LA LA LA LA
(tekst : Norbert / muziek : Paul Severs)
Luchtig niemendalletje dat vooral in opspraak kwam omdat het refrein sterk leek op "La Felicidad" . Paul Severs liet Palito Ortego meetekenen om verdere heibel te voorkomen. Een deel van de song wordt trouwens nog steeds met veel succes door Paul Severs gezongen op feesten en partijen.

EEN EENZAAM MEISJE
(tekst : J. De Graeve / muziek : Paul Severs)
Johan De Graeve (Ü) was een universitair geschoolde hu- maniora leraar die zijn carriŤre in de showbizz begon bij de groep van Norbert. Samen met Eddy Govert werd hij in het begin van "Start" een van steunpilaren van Sylvain Tack. Van- daar dit liedje dat veel weg heeft van een... smartlap.

CBS BelgiŽ

Zoals hierboven bij "Vogue" al vermeld, liet Sylvain Tack om commer- ciŽle redenen nummers van zijn uitgeverij uitbrengen bij platenlabels die goede klanten van zijn Radio Mi Amigo waren. Vandaar...

YEAH / IEDER MENS
(Yeah : tekst en muziek Norbert)
(Ieder mens : tekst : Eigentijdse Jeugd / muziek : P. Severs)
."Eigentijdse Jeugd" was een dynamische en eigentijdse jeugdorganisatie o.l.v. Robert Kino. Sylvain Tack zorgde voor een 45t single. Het nummer "Ieder maens" werd een regel- recht nr. 1 hit. Ook "Yeah" verkocht dus als zoete broodjes.

MI AMIGO
(tekst :  A.Staepels / muziek : P. Cartner /  E.Govert)
Staepels kwam, met gitaar, de Mi Amigo studio van Norbert in Breda binnengestapt en speelde een nummer dat hij samen met zijn orkestleider Pierre Cartner had geschreven. Norbert stelde hem voor aan Sylvain Tack, en de DJ's, met solozang van Norbert, namen het nummer op in de Start studio's.


+ Meisje
  uit Spanje

------------------
+ Bangkok
-------------------
+ Nooit meer
-------------------
+ Lopende band
-------------------
+ Droombeeld /
  War Beat

-------------------
+ Vaar je mee
-------------------
+ Berlin, Berlin
-------------------
+ Rijst
  voor Vietnam

-------------------
+ Philips
  publiciteit

-------------------
+ 't Is te laat
  Liever lief

-------------------
+ Zo gaatt
   dat voorbij

-------------------
+ Waar is
  de tijd

-------------------
+ Pas op
  voor de verf

-------------------
+ Liedje voor
   Mary-Ann
   (1969)

-------------------
+ En dat
   vergeet
   ik nooit

-------------------
+ Sprookje
-------------------
+ Vaar je mee
-------------------
+ Hemel
  en aarde

-------------------
+ De zee en
  de zomer

-------------------
+ Janoska
-------------------
+ Dank u wel
  lieve meid

-------------------
+ Vogue
-------------------
+ Start
-------------------
+ Zomermeisje
-------------------
+ De wereld
  vergaat

-------------------
+ Meisjelief
-------------------
+ Een eenzaam
  meisje

-------------------
+ CBS
-------------------
+ Yeah
-------------------
+ Mi Amigo
-------------------
+ ...
-------------------
+ ...
-------------------
+ ...
-------------------

copyright © euromediArts  |  alle rechten voorbehouden  | 
Qgedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
norbert web  |  design en grafiek : roger vanneste  |  redactie : jan dooms
surf naar de tekstpagina's sitemap  :   of de fotoalbum sitemap  :  
norbert op facebook (als Norbert VS)  :   nieuw op het norbert web  :