Op tablet deze pagina vergroten door met de vingers in een beweging naar links en rechts te vegen
NAAR HET MENU VAN HET NORBERT WEB FOTOALBUM :
 
 
 

...dit was het oordeel van de deskundigen toen Opel in 1970 een sportwagen op de markt bracht om te kunnen concurreren met VW-Porsche. Het werd in die tijd de favoriete wagen van Norbert en vele be- zoekers van de site weten nu alvast al iets meer...

   
 

Sinds het online brengen van het "Norbert Web" ontvingen wij een tiental e-mails met de vraag wat meer te vernemen over de sportwagen waarmee Norbert destijds de Vlaamse en Nederlandse wegen onveilig maakte. De Opel 1900 GT was dan ook geen doordeweekse sportwagen en het kostte ons heel wat opzoekwerk om over deze historische rijmachine foto's en tekst bij elkaar te sprokkelen.
Opel is een gekend Duits merk dat tegenwoordig onder de hoede van het grote GM opereert. In de jaren ’60 had Opel het imago van een constructeur die behouden, bescheiden auto’s voor conservatieve mensen. In 1968 kwam daar verandering in : op de IAA van dat jaar lanceerde Opel de GT. De geschiedenis van de wagen begon echter 6 jaar eerder. In 1962 besloten de directeurs van GM om iets te doen aan het conservatieve imago van Opel. Ze sturen een ontwerper, Clare MacKichan, naar Rüsselsheim.
Hij neemt nieuwe designers aan. Een van die nieuwe ontwerpers was Erhard Schnell. Deze verbaasde Clare met zijn ontwerpen van een kleine sportwagen. Uit Schnell’s ideeën ontstond de Experimental GT die in 1965 op de IAA van Frankfurt tentoongesteld werd Op die beurs bevonden zich GM-managers die wel iets zagen in de nieuwe concept-car. Uiteindelijk gaven de topmannen van GM en Opel groen licht voor serieproductie.

  m.m.v. Joris Verhaeghe, óók zo'n freak.

In de beginjaren van de productie kon de klant de Opel GT met 2 verschillende motoren bestellen: een basis 1.1 en de grotere 1.9. Verder was de Opel GT verkrijgbaar in twee verschillende uitrustingsniveaus: GT en GT-Luxe. Het GT-gamma werd verrijkt met de GT/J: een absolute basisversie die slechts in 4 kleuren verkrijgbaar was, rubberen matten had i.p.v. tapijten, geen aansteker en oliedruk/ampèremeter... Het chroomwerk was matzwart gespoten en op de carrosserie waren sportstrepen aangebracht. Deze "light" versie betekende de ondergang van de GT : echte sportliefhebbers waren verbolgen dag hun dure bolide belachelijk werd gemaakt door de spotgoedkope versiedie toch erg leek op de"échteé....
Qua overbrenging werd de 1972 Opel GT uitgerust met een manuele versnellingsbak met 4 verhoudingen. Optioneel kon de wagen geleverd worden met een automaat met 3 trappen. De transmissies werden gekoppeld aan een 1897 CC ‘4-cilinder-in-lijn’. Het vermogen bedroeg 90 pk. Hiermee bereikte de Opel GT een topsnelheid van 185 km/h. De Opel GT werd geproduceerd van 1968 t.e.m. 1973. Opel vervaardigde in die periode 37.726 exemplaren van de US-GT 1900 (GT’s met een 1.9 l die bestemd waren voor de USA.

Net als vriend Will Tura en Sylvain Tack hield Norbert van snelle wagens. Ook hij nam wel eens deel aan een autorace. Ondanks de enthousiast aanmoedigingen van de fans ( foto links ) zou een wat grotere helm alvast comfortabeler zijn geweest. En een sigaret opsteken in de "pits", al is het met de hulp van een knappe jonge  dame, is nu ook niet wat men veilig kan noemen ( foto rechts ). Op de foto midden de GT en Norbert in volla actie. Met links boven de versnellingsbak zoals hij er in 1970 uitzage en rechts boven die van tegenwoordig.

Op de foto links de aankomst van Norbert aan de artiesteningang van een theater waar hij 's avonds moest optreden. Op de foto rechts : het wagenpark van Hey Produkties met de GT van Norbert de statuionwagen van de Hey Meisjes en de vrachtwagen van en voor de techniek en decor.

Op de foto rechts : vader Adehmar Meire en zoon Alain, concessiehouders van Opel, poseren fier met Norbert tussen hen in en de Hey Meisjes op de achtergrond. Benzinemerk "Chevron" was een van de sponsors en vandaar de leuke foto links...

Norbert en zijn GT voor de villa van Radio Mi Amigo's Sylvain Tack. Net zoals Sylvain reed Will Tura met een Porsche en zij hielden met en tegen Norbert soms duizelingwekkende snelheidsraces op de autosnelweg. In die tijd bestonden de snelheidsbeperkingen gelukkig nog niet...

En in 2008 kwam Opel na vele jaren met een nieuwe versie van de GT op de markt. Op de foto hier boven het model 1968 en dit van...2008 ! Wat elegantie betreft is de originele versie nog steeds niet overtroffen.

De nieuwe Opel GT'aime in volle glorie. Compacter dan de versie van eind de jaren zestig. Schitterende en luxueuze uitrusting, in tegenstelling tot de oorspronkelijke GT die toch meer een sportwagen was.

De GT'aime vooraan en achteraan. Aan de nummerplaten kan men bemerken dat het om een Nederlandse wagen  gaat. Het model heeft dan ook méér bezitters in het Gooi dan in een eenvoudige plattelandsgemeente.

 
copyright © euromediArts  |  alle rechten voorbehouden  | 
gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
norbert web  |  design en grafiek : roger vanneste  |  redactie : jan dooms
vlug surfen via de sitemap van de tekstpagina's  :   of de sitemap van het fotoalbum  :  
volg norbert op facebook (als Norbert VS)  :   nieuw op het norbert web  :