Op tablet de pagina vergroten door met de vingers in een beweging naar links en rechts te vegen
fotopagina's van de Feestzaal Norbert Hey Club / Norbert Hey Center :
 
 

op deze pagina : -------------------------- Nieuw :
Quadrafonic Sound

-------------------------- Geheimzinnige
Hey Club single...

-------------------------- De parodie op
een airhostess

-------------------------- Norberts
Hey Company

--------------------------

 
   
 
hey center brugge : muziek
  QUADRAFONIC SOUND  

In het Norbert Hey Center in Brugge werd t.g.v. de eindejaarsfeesten in 1974 voor het eerst in een grote feestzaal in de Benelux de toen gloednieuwe Quadrafonische Sound in gebruik genomen. Dit was een uitbreiding van de stereo maar had, zoals de naam het al aangeeft, 4 geluidskanalen i.p.v. 2. Op  de platen (vooral LP's) was in grote letters (zie foto links) aangegeven dat die "quadrafonic " waren. Ze konden echter ook op een gewone stereo-installatie worden afgespeeld, uiteraard waren dan slechts 2 sporen hoorbaar. Quadra-fonie vereiste een speciale versterker (foto links)

die de 4 kanalen kon aansturen. In het Hey Center werd echter een afzonderlijke versterker per kanaal gebruikt.
Vier hifiversterkers met groot vermogen (1 per kanaal) leverden een stevig maar professioneel geluid. Zonder de gebruikelijke vervorming. Met een 'pot" voorzien

van een hendeltje kon men het geluid geheel of gedeeltelijk naar 1 kanaal sturen. Om aldus de indruk te verwekken dat  de muziek rond de zaal of de dansvloer draaide.  Norbert maakte hier dankbaar gebruik van om ook met gewone stereo-platen een quadrafonisch effect te bekomen. Rechts de hoezen van enkele Quadrafonische LP's : "Funny Girl" (Barbra Streisand), "The Dark Site Of The Moon" (Pink Floyd) en "Desire" (Bob Dylan). Quadraphonie was de voorloper onze surround sound en bestond ook op tapes.

  DE GEHEIMZINNIGE HEY CLUB SINGLE

De zgn. zeezender wet (verbod op radio-uitzendingen van op zee, ook van buiten de territoriale wateren) was nu ook door Nederland aangenomen en in werking ge-steld. Zoals te lezen in het Radio Mi Amigo Web bleef deze (nu echte) piraat uitzen-den. Zoals hij Sylvain Tack vertelde was Norbert "geen avonturier". De illegale toestanden in België en later Spanje zag hij niet zitten, en begon een eigen zaak in Brugge : het Norbert Hey center.
Sylvain bood Norbert gratis publiciteit op de zender aan  t.g.v. de opening van zijn zaak. De Belgische gerechtelijke diensten waren echter al volop jacht aan het maken op de adverteerders op de nu illegale zender. Om dit te omzeilen nam Nor-bert in "zeven haasten" een single op met op de A-kant een eigen nummer  waar Hans Kusters een hoempa versie van had laten opnemen. Op de B-kant kwamen dan Norbert jingles en...de publiciteit voor de opening van de Hey Club te staan. Norbert kon nu aan de recherche vertellen dat hij helemaal niet adverteerde op de zender. Maar dat zijn vrienden DJ's bij Mi Amigo's het singeltje gratis draaiden op  de zender. Tjaaa...en daar kon hij nu toch ook niks aan doen.

Beluister het Hey Club Lied in de muziekkstudio :  
Met dank aan Jean-Pierre Roosebrouck die ons niet alleen de scans van de A- en B-kant van de single bezorgde, maar ook een mp3 van de audio.
  DIE POPULAIRE AIRHOSTESS...

Een regelrecht bisnummer uit de Norbert show in het Hey Center : de parodie op het Tura nummer "Mijn Air Hostess", dat later trouwens ook door Raymond van het Groenenwoud zou gecoverd worden. Bij iedere uitvoering amuseerde  niet alleen het publiek zich kostelijk, maar ook het duo Norbert en Rik (Hey Groep muzikant, DJ en danser ).

  NORBERTS HEY COMPANY

"Hey Toppers" was de naam van Norbert's eerste orkest, en bestond hoofdzakelijk uit muzikanten die uit de jazz-big-band van Eddie Dorsan kwamen. Later evolueerde de groep van een 'orkest' tot een echte pop- en soul-band. De normale bezetting was negen man. Door de bijna dagelijkse optredens werden de muzikanten beroeps en Norbert was de eerste om hen te laten genieten van de sociale wetgeving. Will Tura en Marva zouden dit pas later doen. De band bestond dan uit 6 muizkanten en werd tot 10 uitgebreid voor TV- en andere belangrijke  optredens. Na de opening van het Hey Center duurde het niet  lang of Norbert starte ook hier met een eigen band. De "Hey

Company" (zoals op de foto links re zien) was een uitgesproken pop- en vooral  rockband .

 
redactie, webdesign en grafiek : Joris Verhaeghe en Roger 'Voske' Vannneste
© euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
surf naar de tekstpagina's sitemap  : de fotoalbum pagina's sitemap :
volg norbert op facebook : wat is nieuw op het Norbert Web :
 
stuur een e-mail naar de redactie :